Tünkut Akata
22 Ara 2024
1937 yılının ekim ayında Atatürk bizzat yapım emrini verdiği bu fabrikanın açılışına katılmış, hastalığının nüksettiği zamanlarda dinlenmesi uyarısını doktorlardan alsa da "bana bu iyi geliyor" diyerek iktisadi atılımlarını bizzat yerinde görmek için memleketin dört bir köşesine gidiyordu.
2002 Dünya Güzeli seçilen Azra Akın, bu fotoğraf çekildiğinde güzelliği kadar üstündeki elbisesi ve kumaşının güzelliği de gözlerden kaçmamıştı.
Dünyanın her yerinden takip eden modacılar ve gazeteciler Azra'nın güzelliği kadar elbisesinin özgünlüğünü konuşuyorlardı.
Modacı Cemil İpekçi, Nazilli'deki Sümerbank Basma Fabrikası'nın ürettiği Anadolu motiflerinden oluşan kumaşı kullanarak tasarlamıştı.
Halbuki tam o tarihte Nazilli fabrikası kapanalı 24 gün olmuştu.
...
1937 yılının Ekim ayında Atatürk bizzat yapım emrini verdiği bu fabrikanın açılışına katılmış, hastalığının nüksettiği zamanlarda doktorlardan dinlenmesi uyarısını alsa da "bana bu iyi geliyor" diyerek iktisadi atılımlarını bizzat yerinde görmek için memleketin dört bir köşesine gidiyordu.
Açılışında Sümerbank logosundan altın bir anahtar kendisine verilerek kapıyı açmış, anahtarı da dönemin başbakanı Celal Bayar'ın yaka cebine koymuştu.
Şaşkın bakan gözleri görünce de "altın halkın kasasına aittir" diyerek devlete teslim ettiğini söylemişti.
...
Üretim alanına girip 480 makine aynı anda çalıştırıldığında çıkan sese:
"işte bu musikidir efendiler" diyerek, aslında üretime dünyada o dönem eşi benzeri olmayan bir sosyokültürel harmanlamayla sanat benzetmesi yapmıştır.
Bu fabrika da diğer kurulan fabrikalar gibi sadece ürün üretmiyor aynı zamanda sosyal ve kültürel hayatın tasarlandığı bir ekosistem üretiyordu.
(Atatürk Fabrikaları yazımı okuyabilirsiniz) https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7276222607769694209/
...
Yaptığım iş gereği yılda yaklaşık yüze yakın fabrika gezen biri olarak pek çok Türk Sanayicisinin duvarında şu tabelayı görürüm:
Her Fabrika Bir Kaledir!
K. Atatürk
İste bu sözü, bu fabrika açılırken söylemiştir.
2002 yılında kapanmış ve kaderiyle yaşayan bu yer; gözlerim dola dola gezdiğim tek fabrikadır. "Kaleleri" olan sanayici Türk dostlara da; önce duvardaki bu yazıya bakın ve Nazilli'deki bu fabrikayı ziyaret edin diye tavsiye veririm.
Kaderin cilvesi belki de; yarım asır sonrasında tekstilin en katma değerli çıktısı olan modayla; Dünya Güzeli seçilen modern bir Türk kızının elbisesiyle el sallayarak bize veda etmiştir.