top of page

Antik Kentiler ve Sosyal Medya

Tünkut Akata

7 Tem 2024

Antik kentleri gezerken taş yığınlarının arasında bir yaşam formunun içinde olduğumuzu unutmamalıyız ve halen geçmişten çok farklı sosyal yaşamımızın olmadığını da.

Antik kentleri gezerken taş yığınlarının arasında bir yaşam formunun içinde olduğumuzu unutmamalıyız ve halen geçmişten çok farklı sosyal yaşamımızın olmadığını da.


Peki günümüzde kullandığımız alanları ve özellikle sosyal medya mecralarını antik kentlerdeki mimari fonksiyonlarla eşleştirsek nasıl olur? 


Örneğin Limanlar: Tüm bağlantıların ve temas noktalarının yapıldıği ticaret merkezleridir, bugünün bir nevi

👉 LinkedIn'idir. 


Agora: Kentin merkezi olup her yere yakın mesafede ve kente dünyanın her yerinden gelenlerin birleştiği; her türlü bilgi akışının olduğu meydanlardır.

👉 Google değil mi?


Stoa/Portiko: İnce uzun, üstü kapalı ve bir yanı açık genelde ticaretin zirve yaptığı mekanlardır. İster Efesli, ister Smyrnalı hepsi yanyana ticaret yapar.

👉 Amazon, Etsy, Sahibinden...


Odeon: İçinde müzik dinlenmesi, konser verilmesi ve şiir okunması için yapılmış ve seslerin daha iyi yayılması için üstü kapalı ve basamaklı, küçük bir amfitiyatro denilebilir. Danışma Meclisi'nin de podcast tadında toplantılar yaptığına eminim.

👉 Spotify diyemez miyiz?


Amfitiyatro: Daire ya da elips formlu, arkaya doğru seyircilerin oturduğu sıralar cavealar basamak basamak yükselen, arenalı, kulisli ve çok çeşitli etkinliklerin yapıldığı ve sosyal yaşamın merkezi olan yapıdır. 

👉 Instagram kadar renkli bir mecradır, eminim çok reels çıkardı😊


Hamam: Üç bölümlü - soğukluk, Ilıklık ve kalderyum - ve günlük yaşamın en önemli parçalarından biri olan hamamlar sosyal ilişkilerin geliştirilmesi açısından da önemli. Sınıf farkını hiçe sayarak dostluk ve yakınlık kurulabilen; temizlenirken günlük dedikodular da dahil her türden gerekli gereksiz sohbetlerin rahatlıkla yapıldığı yer. 

👉 Twitter


Anıtlar: Simge niteliğinde yontu/yapı/sütun ya da benzeri yapıtlar. Üzerinde birer mozele, fresk vb. bulabilirsiniz. Nike logosu bile bunlardan birinde çıktı, bir düşünün.

👉 Pinterest 


Bazilika: İçinde mahkeme kararlarının alındığı, yayınlandığı ve diğer resmi hizmetlerin görüldüğü kamusal yapılar. Sosyal Medya olmasa da günümüzün 

👉 Resmi Gazete'si


Latrina: Bir duvar boyunca yüksek bir seki üzerinde açılmış deliklerden oluşan umumi tuvalet. Hacet işi yapılırken kısa ya da uzun sohbetlerin de yapıldığı yer.

👉 Herhangi bir mecra kızmasın, size bırakıyorum😇


Gymnasyum: Aslen sportif faaliyetler yapmak için kullanılan, yaparken müzik dinlenen, yarışmalar izlenebilen ve zamanla çevresindeki revaklı avluların çalışma ve felsefi tartışmalar yapılabilen sosyalleşme ve entellektüel uğraşılar için kullanılır hale geldiği yapı. Yani yok yok adeta

👉 Youtube 


...


Madem teknolojinin tarihle buluşmasından bahsediyoruz, oturduğumuz yerden tarihi gezebileceğiniz bir site de tavsiye ederek bitireyim👇



Aşağıda linkini bıraktığım İzmir Kalkınma Ajansı'nın tarihi alanları modellediği ve 3 boyutlu gezintiye çıkardığı İzmir Zaman Makinesi'ni de eminim keyifle inceleyeceksiniz.


https://izmirtimemachine.com/

bottom of page